Kirkeåret

Jul, påske og pinse er nogle af de højtider folkekirken markerer i kirken. De er kirkens vigtigste højtider, men der er mange flere højtider og mærkedage.

Årets gang i kirken
Folkekirkens højtider falder ud over hele kirkeåret. Det starter med advent efterfulgt af jul, påske, faste og pinse. Herimellem ligger andre helligdage, bededag, helligtrekonger og andre dage, som markerer store og små kirkelige begivenheder. Flere af dem har skiftet både karakter og dato gennem historien.

De bibelske fortællinger
Til højtiderne hører historien om Jesus liv fra fødsel (jul), liv (trinitatis), død og opstandelse (påske) og genkomst som Helligånd (pinse). Også helgener og deres gerninger har fundet plads i folkekirkens højtider og tradition.

Hvordan har højtider og traditioner udviklet sig?
Mange danskere fejrer højtiderne på den ene eller anden måde. Julen fejres f.eks. typisk med juletræ, julegaver og julegudstjeneste. Til advent tænder vi adventskransen. Til påske er der påskeæg. Men sådan har det ikke altid været. Juletræet, adventskransen og påskeægget er historisk set ret nye traditioner.

kilde: www.folkekirken.dk